Stressi, alkoholi ja uni..

Kaikessa masentavuudessaan otsikko sopinee vuodenaikaan juuri täydellisesti. ;)

Viime aikoina on tullut pohdittua todella paljon laihduttamiseen liittyviä asioita. Yksinkertaisuudessaanhan se on yksinkertaista. Syöt vähemmän kuin kulutat, muistat syödä tarpeeksi kasviksia ja proteiinia, hyviä rasvoja ja harkiten hiilareita ja tietysti muistat liikkua. Yksinkertaista, no niinhän sitä voisi luulla?



Itsellä paino on juminut ja jopa hiukan nousut viimeisen kuukauden aikana. Tästä syystä aivokapasiteettia on tullut uhrattua syiden pohtimiseen. Miksi paino jumii? Olen siis treenannut koko ajan tehokkaasti, okei aerobiset jääneet hiukan vähemmälle. Ja syönyt kalorimäärällisesti ja sisällöllisesti 95% oikein. Eli se 5% ois parantamisen varaa. Mistä se 5% sitten minulla koostuu.

Kuningas alkoholi

Koko dieettaus projektin aikana vain aivan alussa tuli muutama viikko oltua täysin tipattomalla. Sitten kesän ja syksyn aikana on tullut lipsuttua hiukan. Eihän siinä yhdessä light siiderissä nyt niin paljon kaloreita ole. No, eihän siinä olekaan, mutta ne alkoholin muut vaikutukset.

Elimistö on sen verran fiksu, että maksa polttaa aina ensin alkoholin pois kropasta, sen vaarallisuuden vuoksi. Ensin siis poltetaan alkoholista tullut energia ja sen jälkeen vasta muualta tullut energia. Alkoholi siis vähentää rasvanpalamista sen elimistössä ollessa jopa 73%. Näin siis, kun alkoholia on elimistössä muu energia kerkeää varastoitua kudoksiin ja varsinkin vyötärölle. Näin, onneksi olkoon, varastoit juuri päivällisen kalorit elimistöösi.

Näiden suorien vaikutusten lisäksi toki alkoholilla on myös epäsuoria vaikutuksia. Alkoholi lisää ruokahalua, energiastaan huolimatta se ei lisää kylläisyyden tunnetta ja krapulassa tuskin tulee lähdettyä lenkille. Nämä osaltaan vaikeuttavat painonpudotusta.

Kunnon "perseitä" en siis ole vetänyt kuin yhdet Improssa, mutta muutamia sauna ym. juomia on tullut nautittua. Ja  tämä lienee yksi syy paino jumille. Mutta pohdittavaksi itse kullekin tähän myös pari muuta epäsuorasti painonpudotukseen vaikuttavaa seikkaa.



Stressi

Stressihormonit eivät suoranaisesti lihota, mutta epäsuoria vaikutuksia on useita. Monet syövät stressiin, tekee mieli kaikkea mitä ei saisi syödä, sillä kun elämä ketuttaa, niin se iänikuinen salaatti varmasti ketuttaa vielä enemmän. Stressi vaikuttaa myös unenlaatuun (unen vaikutuksista kohta) ja väsymys vireystilaan. Eli väsyneenä ei kiinnosta syödä terveellisesti eikä treenata ja silloinhan ei laihdu...

Krooninen stressi voi kyllä lisätä alttiutta lihomiselle. Jos kortisoliarvot ovat kovin korkealla se lisää energian varastoitumista ja vähentää energiankulutusta.


Uni

Huonolaatuinen ja lyhyt uni vaikuttavat ruokahaluun sitä lisäten. Ja väsymyksen elimistö tulkitsee stressitilaksi. Tästä päästään hienoon noidankehään. Stressi huonontaa unenlaatua, väsymys lisää stressiä jne. Eli laihdutuksen kannalta tästä noidankehästä olisi hyvä päästä pois.

Lisäksi huonosti nukkuvan ihmisen keho kerää sisäelinten ympärillä olevaa viskeraali rasvaa. Näin ollen vyötärönympärys kasvaa ja jälleen laihtuminen hidastuu.

Elikkäs...

... sen toimivan ruokavalion ja treeniohjelman lisäksi olisi hyvä nukkua, pitää sitä tipatonta ja vähentää stressi tekijöitä elämästä. Itsellä tämä tuntuu utopistiselta tällä hetkellä. Nukun kyllä ja alkoholiin tuli kammo tähän postaukseen tietoa etsiessä, mutta se stressi... Loputon suo meikäläisen kohdalla.


Kauniisti asian tiivistääkseni tähän loppuun. Jos haluat laihtua: nuku tarpeeksi, äläkä missään nimessä kajoa siihen alkoholiin. ;D

Kommentit