Liikunta

Sanonta liikunta on parasta huumetta on minusta, ehkä kaikista sanonnoista sopivin. Saat siitä hyvän olon henkisesti, eikä se vahingoita terveyttäsi (siis pääsääntöisesti ainakaan). Puhumattakaan niistä liikunnan hyödyistä fyysiselle hyvinvoinnillesi.


Liikunta vaikuttaa monin tavoin niin sosiaaliseen kuin henkiseen hyvinvointiin. Parhaimmillaan se edistää sosiaalisia suhteita, edistää oppimista, parantaa stressin sietoa ja aivojen toimintaa sekä vähentää ahdistuneisuutta sekä masentuneisuutta. Usein liikuntaa harrastetaan jonkinlaisessa ryhmässä. Joukkuelajit kuten jääkiekko tai jalkapallo ovat toki todella selkeitä esimerkkejä, mutta ethän sinä kuntosalillakaan täysin yksin ole, ja kun samalla salilla käy vuodesta toiseen on hyvin todennäköistä, että vähintään hyvän päivän tuttuja kertyy


Liikkuessa aivojen mielihyvähormonien eritys lisääntyy ja näin mieliala paranee. Näin ollen, kun liikunta on säännöllistä mielihyvän olo on pidempi kestoista ja siitä on positiivista vaikutusta esimerkiksi masentuneisuuteen. Mielihyvähormonien lisäksi liikkuessa stressihormonipitoisuudet nousee, tämä osaltaan lisää elimistön kykyä sietää stressiä.
Ilmiselvempi vaikutus tietysti liikunnalla on fyysiseen terveyteen. Ensimmäisenä varmasti tulee mieleen rasvan poltto. Tämä johtuu yksinkertaisuudessaan siitä, että liikunnan aikana elimistö kuluttaa enemmän, mutta se ei rajoitu vain liikunnan ajalle, vaan oikein rankan suorituksen jälkeen elimistön polttaa rasvaa tehokkaasti jopa 14 tuntia.

Toki muitakin ihan maalaisjärjellä ajateltavia hyötyjä on kuten: lihasmassan kasvu ja suorituskyvyn parantuminen eli yksinkertaisesti fyysinen kunto paranee. Mutta on siitä liikunnasta monia lääketieteellisiäkin hyötyjä, verenkolesteroli arvot paranee, liikunta ehkäisee mm. sydän- ja verisuonisairauksia, alentaa verenpainetta ja parantaa sekä kuona-aineiden poistumista että ravintoaineiden kuljetusta soluille.

Lyhyesti sanottuna, kun liikut voit paremmin! :)

Johdannosta tuli hiukan pitkä, mutta halusin minä jakaa omiakin ajatuksia.
Vuosi sitten keväällä, kun talonrakennus projekti pyörähti käyntiin jäi saliharrastus totaalisesti. Kävin vuoden sisään ehkä 4 kertaa nostelemassa painoja. Harmitti aivan vietävästi, olin saanut tuloksia Shanghain kuukausien jälkeen hienosti, pientä lihaserottuvuutta ja treenipainot oli nousseet mahtavasti, sitten kaikki jäi ja toki tuloksetkin jäi, lihas ei pysy jos sitä ei pidä yllä.
Nyt vihdoin ja viimein maaliskuussa aloitettiin harrastus mieheni kanssa uudelleen. Treenipainot piti valita sieltä pienimmästä päästä, liikeradat oli hakusessa eikä sitä meinannut pienistä painoista huolimatta jaksaa vääntää, mutta se hyvän olon tunne oli silti joka treenin jälkeen se eteenpäin vievä voima.

Nyt aletaan olla siinä pisteessä, että pikku hiljaa on voimatasot alkaneet palautua ja pystyy ottamaan jo reilumpia painoja. Toki tuo pas**** oleva selkä rajoittaa tekemistä ihan jonkin verran, mutta sitä olen pyrkinyt vahvistamaan joka treenissä ja eiköhän sitä päästä vielä tekemään, jos ei ihan vanhaan malliin, niin riittävän tehokkaasti.

Se on todettava, että ei meitä ihmisiä ole luotu vain olemaan. Istumaan ja löhöämään, kyllä ruumis ja mieli vaatii liikettä ja rasitusta. Heti, kun siivosi ruokavalion ja alkoi liikkumaan kaikki elämän osa-alueet ovat parantuneet potentiaalisesti, jaksaa arjessa, nukkuu paremmin ja itsetunto kohenee. Näiden muutoksien myötä koen olevani parempi kumppani ja työntekijä. Se on minusta jo yksinään tarpeeksi iso motivaattori salille vääntäytymiseen.

Ensi kerralla sitten avaan sitä, mitä sille ruokavaliolle piti tehdä. Miten pahasti retuperällä se voikaan olla, kun energia menee kaikkeen muuhun.

Nyt toivotan hyvää ja rentouttavaa helatorstaita, etenkin niille jotka saavat nauttia pitkistä vapaista. <3

Kommentit