Ketoilua

Ja taas kävi näin. Vierähti kolme kuukautta edellisestä postauksesta. No, aina ei vaan aika kaikkeen riitä. Tässä välillä on vihdoin päästy muuttamaan, saatu koti näyttämään kodilta, viimeisetkin listat naputeltua paikalleen ja onpa jopa päästy tekemään terassi. Niin ja toki nautittu hellekesästä. Vaikka alkaisihan tuo jo riittää, ja tämän mielipiteen jakaa aika moni suomalainen kanssani.


Tässä on heinäkuussa 2017 ja 2018 otetut kuvat.
Vuoden se otti, mutta kyllä kannatti <3

Kulkusilta takaovelta kauniissa auringonlaskussa


Mutta nyt siis siihen ruokavalio asiaan, josta viimeksi mainitsin kirjoittavani. Rakennus aikaan minun ja mieheni ruokavalio koostui liki kokonaan noutoruoasta ja eineksistä. Valehtelematta ne kerrat, kun oikeasti laitoin ruokaa koko talvena/keväänä on yhden käden sormilla laskettavissa. Kai sekin on tekosyy, ettei muka kerkeä, mutta ei vain yksin kertaisesti jaksanut miettiä mitä tekisi ruoaksi illalla, puhumattakaan, että olisi kokkaillut ensin tunnin, sitten siivonnut keittiötä tunnin ja muut kuviot päälle.


Minunkin arki oli sitä, että aamulla töihin, töistä rakennukselle, kaupasta jotain nopeaa suuhun, kotiin suihkuun ja nukkumaan. Ja sama seuraavana päivänä. Viikonloput vielä yksinkertaisemmin, jos ei ollut mitään kinkereitä tai kissan ristiäisiä, aamulla suunnattiin talolle ja käytännössä yöllä kotiin nukkumaan. Puhumattakaan miehestäni, joka pääsääntöisesti, rakensi, kun ei töissä ollut. Enkä minä pelkästään valita, oli meillä kivaakin. Levyttää seiniä keskellä yötä ja vetää eväät takkatulen ääressä tai pitää pieni muotoisia talkoita kavereiden kanssa. Mutta en kiellä sitäkään, etteikö se olisi ollut aivan pirun raskasta.


Pääsiäisen jälkeen alkoi sitten ensimmäinen yritys palata ruotuun. Ja kyllä se siinä mielessä onnistuikin, että aloin edes jossain määrin laittamaan itse ruokaa. Edes kanaa ja makaronia tai salaattia, mutta ei se niin hyvin onnistunut, että olisin laihtumaan päässyt. Tai sain minä muutaman kilon tiputettua, mutta vain sillä menestyksellä, että viikonlopun mässäilyt nostivat painon aina takaisin lähtöpisteeseen.


Nyt sitten muutama viikko sitten, alkoi ottaa päähän, kun arkipäivien ruokalit sujui jo varsin mallikkaasti, mutta itsehillintä ei viikonloppuisin riittänyt siihen, että tekisi itse ruoat ja söisi edes kohtuu säälisesti. Pizza, hampurilaiset ja muut ihanuudet alkoi tulla korvista ulos. Tuli se piste, jossa on pakko tehdä jotain radikaalia, jos aikoo vielä keretä ennen syksyn matkaa edes jotain painon suhteen tekemään.


Äitini sitten kertoi yksi viikonloppu internet valmennuksesta, jolla hänen tuttavansa oli saanut aikaan aika kunnioitettavia tuloksia. Paino oli tippunut hurjasti, mielenterveys ongelmat oli helpottaneet, uni oli parantunut ja sekä nivel- että selkävaivat oli helpottaneet. Tästä elämäntavasta ei voi puhua dieettinä. Se on kokonaisvaltainen elämänmuutos ja -tapa, ruokavalio, jota voi halutessaan jatkaa vaikka loppu elämän. Kyseessä on siis Anni Sirviön Keto Kickstart.


Yksinkertaistettuna kyseessä on ketogeeninen ruokavalio. Todella vähähiilihydraattinen ruokavalio, jonka tavoitteena on saattaa elimistö ketoosiin. Ketoosi on siis aineenvaihdunnan tila, jossa elimistö muodosta ketoaineita elimistön energiaksi. Tämä siis seurauksena vähäisestä hiilihydraattien määrästä kehossa. Normaali tilanteessa elimistö varastoi hiilihydraattia glykogeeniksi maksaan ja lihaksiin, joista elimistö sitten purkaa ja käyttää sitä energiaksi. Ilman lisätäydennystä, eli hiilihydraattien syömistä, elimistö alkaa käyttää korvaavia energianlähteitä. Tällöin elimistössä muodostuu ketoaineita ja tämä johtaa ketoosiin muutaman vuorokauden sisällä. Noita ketoaineita muodostuu elimistössä vapaista rasvahapoista, joita sitten mm. aivot ja sydänlihas sekä lihaksisto käyttää energianlähteenä.


Ketoosi ei ole elimistölle todellakaan vaarallinen tila, vaan sen luontainen keino selviytyä tilapäisen ravinnon puutteen yli. Yksinkertaisesti elimistö polttaa elimistöstä rasvaa kehosta, kun se ei saa energiaa muualta.Tämä toki vaatii miinuskalorit ja niiden hiilihydraattien karsimisen pois ruokavaliosta, mutta tässä ei puhuta mistään kituuttamisesta, vaan 20% kalorivajeella saavutetaan jo ihan mukava painonpudotus tahti. Ja tämä ilman, että menetetään lihasmassaa vaan paino todellakin lähtee elimistön rasvasta.


Itse olen nyt toteuttanut tätä ruokavaliota reilun viikon. En todellakaan ole ruokavalion suhteen vielä mikään kokenut konkari. Joudun vielä laskemaan joka ikisen suu palan makrot, että päivän hiilihydraatit ei kovin paukkuisi yli ja rasvaa sekä proteiinia tulisi tarpeeksi. En myöskään ole ihan perillä kaikista hyödyistä mitä ruokavaliolla on mahdollista saavuttaa, mutta sen tiedän, että tästä nautin ja tämä toimii. Jo nyt, 9 päivän jälkeen, nukun paremmin, ruokailujen välissä ei ole jäätävä nälkä, jaksan päivät aamusta iltaan suurempia ongelmia ja painokin on tippunut kiitettävästi, 3,8 kiloa. :)


Valmennus on siis nettivalmennus. Valmennuksen nettisivuilla on paljon materiaalia luettavaksi ja kuunneltavaksi. Sieltä löytyy reseptejä, ruokalistoja, opasta lisäravinteiden valintaan jne. Tämän lisäksi valmennusporukalla on todella aktiivinen Facebook ryhmä. Tuolta ryhmästä saa vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin, löytyy reseptejä ja ennen kaikkea saa tukea ja tsemppausta jos sitä tarvitsee.


Päivääkään en ole vielä katunut päätöstäni lähteä valmennukseen ja kohti uutta elämää ruokailun suhteen. Joka ilta viihdyn kattiloiden ja patojen äärellä tunnin laittamassa ruokaa ja eväitä seuraavalle päivälle, eikä tämä ainakaan vielä ole tuntunut liian aikaa vievältä. Ja mikä parasta, aamiaiseksi saa syödä pekonia ja paino vain tippuu. Eikä ravintolassa syöminenkään aiheuta suurempia ongelmia. Sen kun vaan mm. jätät hampurilaisesta sämpylän pois. ;)


Viikonlopun gastropub hampurilainen, ilman sitä sämpylää :D


Tässä nyt siis nopea katsaus siihen mitä ruokailun saralla on tapahtunut ja miten se elämän kestävä kehon muokkaus projekti tällä hetkellä menee. Palaan kyllä varmasti tähän ketoaiheeseen vielä monta kertaa, ennen kuin itsekään olen sisäistänyt aiheen kunnolla, mutta ei huolta, kirjoitan minä muustakin. Tänä vuonna on nimittäin tapahtumassa vielä kaikkea siistiä.


Palataan taas xoxo
p.s. Kuva throwback parin viikon takaiseen reiska mm jalkapallo turnaukseen

Kommentit